sobota 16. novembra 2013

Bez čiernej nieje biela

          Neviem či ste si toho všimli ako veľmi rýchlo čas doslova letí. Človek si ani nestihne uvedomiť ako "zostarol".  Jeden nádych zaberie 3 sekundy a výdych 5. Jedna myšlienka  = jedna sekunda. Jeden zlý pohľad, neprajnosť, myšlienka na závisť ďalšia sekunda. Jeden úsmev, radosť, smiech niekoľko ďalších sekúnd, minút alebo aj hodín. Človek si ani neuvedomuje ako mu uteká život pomedzi prsty a ani sa nenazdá a už je z batoľaťa starček.

          Možno ste stihli zaregistrovať to že pred chvíľou som spomenula zopár protikladov zla a dobra. Myslíte si, že jedno bez druhého v našom živote a celkovo v existencii bytostí ako takých dokáže jestvovať? Myslíte že môže byť dobro bez zla? Biela bez čiernej? Úsmev bez plaču?  Šťastie bez smútku? Radosti bez starostí? Určite nie. Jedno bez druhého nedokáže jestvovať či už je to v prírode alebo ľudstve. No na tom nezáleží. Ako sa kladný protón priťahuje so záporným tak sa dobro priťahuje so zlom. Určite ste si to každý jeden zažili a zažívate. Najlepším príkladom je to, ako to chodí so šťastím. Poznáte ten pocit keď ste maximálne šťastný, je skvelý nemyslíte? Užívate si ho najviac ako len viete a všetko je zrazu tak neuveriteľne pozitívne. Svet je pestrofarebný. No zrazu príde chvíľa keď sa pocit šťastia zmení na úplný protiklad, na smútok. Stačí maličkosť a už je šťastie preč a ani neviete ako odišlo. Zrazu je všetko pesimistické, svet je čiernobiely. No verte či nie vždy po daždi vyjde slnko. Je to ako Jin Jang. Určite tento znak každý z vás pozná. Skladá sa z dvoch farieb, z čiernej a bielej. Jin a Jang má pôvod v dávnej čínskej filozofii a opisuje dve navzájom opačné a doplňujúce sa sily, ktoré sa nachádzajú v každej živej a neživej časti vesmíru.
Jin znamená tmavé miesto, severný svah (kopca), južný breh (rieky), zamračená obloha, je tmavší element. Pôsobí smutne, pasívne, tmavo, žensky a korešponduje s nocou. Jin je často symbolizovaný vodou a zemou. K jin sa priraďuje pasivita.
Jang znamená svetlé miesto, južný svah (kopca), severný breh (rieky), slnečná obloha, je svetlejší element. Pôsobí veselo, aktívne, svetlo, mužsky a korešponduje s dňom. Jang je často symbolizovaný ohňom a vetrom.
Jin (ženskosť, tma, pasívna sila) a Jang (mužská, svetlá, tvorivá sila) sú popisom doplňujúcich sa opakov a nie sú absolútne - preto hocijaká Jin a Jang dichotómia bude vyzerať opačne z inej perspektívy. Preto sa príslušné tieto uvedené pojmy k Jin a Jang neberú doslovne. Všetky sily v prírode majú obidva stavy, a tie sú neustále v pohybe.  Tento znak symbolizuje v analógii tmu a svetlo (tma je absenciou svetla a naopak) alebo spomínané dobro a zlo.


Tak teda využívajte svoj drahocenný čas na to aby ste boli viac šťastný ako smutný, viac pozitívny ako negatívny, aby ste prinášali radosť nie starosť, aby váš svet bol viac pestrofarebný ako čiernobiely. Aby ste boli viac Jang ako Jin. Ani sa nenazdáte a budete tí spomínaní starčekovia. No keď už sa nimi raz stanete aspoň nebudete musieť ľutovať toho, ako vám ten  život rýchlo ubehol ale budete sa radovať z toho ako krásne vám ubehol. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára